Skip to main content

Zuiderbreedte?

Spoedig nadat stichting De Laatste der Mohikanen de herdruk uitbracht van Anton de Koms meesterwerk ‘Wij slaven van Suriname’ bereikten ons verontruste berichten van lezers die op een ‘fout’ wezen in de inleiding van de auteur. Suriname zou volgens De Kom gelegen zijn ’tussen het blauw van de Atlantische Oceaan en het ontoegankelijke Toemoek-Hoemak gebergte, van 2 tot 6 graden Zuiderbreedte, en van 54 tot 58 graden Westerlengte. En dat terwijl op school toch echt geleerd is dat Suriname op het Noordelijk Halfrond ligt!

Aanvankelijk dacht de redactie er verstandig aan te doen in een voetnoot op subtiele wijze kond te doen van deze omissie. Het zou immers geen pas geven zo’n belangrijk boek als ‘Wij slaven van Suriname’ af te serveren om zoiets onbenulligs als een tikfout.

Tot onze grote opluchting bleek bij uitdieping van het gegeven dat meer mensen tegenwoordig worstelen met de ‘verschrijving’ van Anton de Kom. Bovendien kwam aan het licht dat in vorige eeuwen het cartografisch onderzoek minder nauwkeurig was en dat de instrumenten en technieken beperkter waren in vergelijking met wat we vandaag de dag hebben.

In de achttiende en negentiende eeuw was het bepalen van geografische locaties vaak gebaseerd op astronomische waarnemingen, zoals de meting van de hoek tussen de zon en de horizon op een bepaald tijdstip. Deze methoden waren echter niet altijd nauwkeurig en konden leiden tot fouten in de geschatte breedtegraad.

Bovendien waren de kaarten in die tijd vaak gebaseerd op eerdere cartografische gegevens, aangevuld met informatie van ontdekkingsreizigers, zeelieden en handelsroutes. Als er geen nauwkeurige metingen of betrouwbare bronnen beschikbaar waren, konden cartografen de geografische locaties alleen schatten op basis van ruwe schattingen en aannames.

 

Op 1 juli verscheen een speciale editie van de heruitgave van het originele boek uit 1934, vanwege de viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij op die dag. De redactie heeft enkele pagina’s toegevoegd met een nadere duiding van de betekenis van boek en schrijver.

Download het e-book of bestel de paperback direct via deze link.

Voor het e-book: vul hieronder je gegevens in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Help ons met jouw eigen ‘vergeten’ boek