Skip to main content

Pijnlijk accuraat: Felix Dahn

Een onvergetelijk verhaal over de Duitse schrijver Felix Dahn gaat over zijn toewijding aan historische nauwkeurigheid in zijn romans. Dahn was een opgeleid historicus en een professor in de rechten die verschillende populaire historische romans schreef, waaronder ‘Strijd om Rome’.

Volgens de overlevering wilde Dahn tijdens het schrijven van ‘Strijd om Rome’ een scène uitbeelden waarin de held de muren van Rome beklimt. Hij ging naar Rome om de muren te bestuderen en probeerde ze zelf te beklimmen om de ervaring van zijn personage te begrijpen. Toen hij door de politie werd betrapt en beschuldigd van spionage, moest hij uitleggen dat hij een historicus was en een romanschrijver die onderzoek deed naar zijn volgende boek.

Deze toewijding aan historische nauwkeurigheid kwam ook tot uiting in zijn taalgebruik. Dahn was een expert in oude talen en stond erom bekend dat hij Latijn en andere oude talen gebruikte in zijn dagelijkse spraak, zelfs in zijn persoonlijke brieven. Zijn inzet voor historische nauwkeurigheid in zijn schrijven en zijn persoonlijke leven maakt Felix Dahn tot een gedenkwaardige figuur in de Duitse literatuur en geschiedenis.

Twee kortere verhalen van Felix Dahn zijn gebundeld in de historische herdruk van ‘De werken van Felix Dahn: 1. Félicitas, en 2. Zijn er goden?’ Bestel deze bijzondere uitgave hier.

Voor het – gratis – e-book: vul hieronder je gegevens in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Help ons met jouw eigen ‘vergeten’ boek