Skip to main content

Anton de Kom - Wij slaven van Suriname

Speciale jubileumeditie met toelichting over boek en (eerherstel) schrijver

Vanwege de viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij op 1 juli 2023 én het eerherstel dat Anton de Kom recent ten deel is gevallen brengt stichting De Laatste der Mohikanen een speciale editie uit van De Koms boek ‘Wij slaven van Suriname’.

Aan de originele herdruk van het boek zijn enkele pagina’s toegevoegd met informatie over geschiedenis en betekenis van het boek, de reacties op de publicatie, en over het rehabilitatieproces van Anton de Kom.

In 1934 publiceerde Anton de Kom zijn meesterwerk ‘Wij slaven van Suriname’, een politiek pamflet, geschiedschrijving en felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting ineen. Het was het eerste boek waarin de Surinaamse geschiedenis beschreven werd vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaven die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve heeft ondervonden. Anton de Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse
bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, veerkracht en vrijheid. ‘Wij slaven van Suriname’ werd in meerdere landen verboden, ook in Nederland, maar ging desondanks in groten getale illegaal over de toonbank. Ruim anderhalve eeuw na de officiële afschaffing van de slavernij hebben het boek en zijn boodschap niets aan zeggingskracht ingeboet.
Anton de Kom werd in 1898 geboren in Paramaribo. Hij doorliep de hoogste opleiding in Suriname, destijds de mulo. Na als beambte te hebben gewerkt vertrok hij zomer 1920 naar Nederland. Twaalf jaar later keerde hij terug naar Suriname, waar hij werd gearresteerd en terug op de boot naar Nederland gezet. In de Tweede Wereldoorlog schreef hij voor het verzet, maar hij werd opgepakt. Kort voor het einde van de oorlog stierf hij aan tuberculose in Kamp Sandbostel bij Bremervörde, een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme.

Download het e-book of bestel de paperback direct via deze link.

Voor het e-book: vul hieronder je gegevens in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Help ons met het verhaal van jouw boek