Skip to main content

Tijl Uilenspiegel - de ultieme rebel

Tijl Uilenspiegel is de ultieme rebel zonder grenzen in het middeleeuwse Vlaanderen. Het boek begint met zijn geboorte, waar hij zijn eerste levensadem uitstoot in de vorm van een lach – waarmee hij meteen duidelijk maakt dat hij de wereld niet al te serieus zal nemen.

Vanaf het begin is Tijl al een handige jongen, hij gaat graag uitdagingen aan en bedenkt altijd een slimme manier om te ontsnappen aan de grillen van de autoriteiten. Zo maakt hij de pastoor belachelijk, bespot hij de kerk en laat hij de adel zien dat ze niet alles voor niets krijgen.

In deze satire op de middeleeuwse maatschappij laat Charles De Coster zien dat het leven niet altijd serieus hoeft te zijn. Tijl Uilenspiegel is dan ook een aanrader voor iedereen die wel houdt van een humoristische en kritische noot in de geschiedenisles. Hoewel hij tijdens zijn leven weinig erkenning kreeg, wordt Charles De Coster tegenwoordig beschouwd als een van de belangrijkste Belgische schrijvers van de negentiende eeuw. ‘Tijl Uilenspiegel’ wordt nog steeds gelezen en bewonderd om zijn humor, satire en historische betekenis.

Na het schrijven van zijn meesterwerk ‘Tijl Uilenspiegel’ in 1867 raakte Charles De Coster steeds meer in de vergetelheid. Hij slaagde er niet in om commercieel succes te behalen met zijn literaire werken en had moeite om financieel rond te komen. Hij werkte als ambtenaar en journalist om in zijn levensonderhoud te voorzien.

Charles De Coster overleed op 7 mei 1879 op de leeftijd van 46 jaar in Elsene, een gemeente in Brussel. Hij werd begraven op het kerkhof van Ukkel, waar zijn graf nog steeds te vinden is.

‘De legende en de heldhaftige, vroolijke en roemrijke daden van Uilenspiegel en Lamme Goedzak in Vlaanderenland en elders’

is de volledige titel van de klassieker van Charles Théodore Henri De Coster (1827-1879), die verscheen in 1867.

Voor deze heruitgave is gebruikgemaakt van de derde druk van de door Richard Delbecq (proza) en René de Clercq (liederen) uit het Frans in het Vlaams vertaalde editie, zoals gepubliceerd op Gutenberg.org.

Het boek bevat 22 platen van Jules Gondry en verscheen in 1919, maar voor de cover is een illustratie gekozen van J.W.A. Hilverdink (zie hieronder). De tekst is aangepast aan de huidige spellingsnormen, maar niet gekuist.

Als toegift bevat dit boek een kopie van de eerste druk van Tijl Uilenspiegel uit 1865, verschenen bij G. Theod. Blom, Amsterdam. De illustraties zijn van de hand van J.W.A. Hilverdink.

Van ‘Tijl Uilenspiegel’ zijn het (gratis) e-book en de paperback direct beschikbaar. Via deze link bestelt u het boek en als u liever eerst het (gratis) e-book (met de platen van Hilverdink in kleur!) wilt ontvangen, geef dan hieronder uw naam en e-mailadres door.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vertel over jouw favoriete boek!