Skip to main content

Klassieker in modern jasje

Karl May (1842-1912) is wereldwijd een van de meest gelezen auteurs van spannende avonturenverhalen. Hij is in dit genre de enige auteur wiens boeken na meer dan een eeuw nog steeds gelezen, herdrukt en opnieuw vertaald worden. In zijn romans bestrijden edelmoedige helden het kwaad dat door doortrapte schurken wordt aangericht. De helden van Karl May beheersen alle denkbare gevechtstechnieken, maar gebruiken liever list om bloedvergieten te vermijden, of sturen aan op een tweegevecht om geschillen te beslechten. In zijn in het Wilde Westen spelende romans trekt Karl May met overtuiging partij voor de rode volkeren, die in de negentiende eeuw hun leef- en jachtgebieden steeds verder zagen inkrimpen als gevolg van de honger van de blanke kolonialisten naar land en grondstoffen.

De schat in het Zilvermeer, dat hier in een originele herdruk verschijnt, is na Winnetou Karl Mays meest geliefde roman. De kaart met de locatie van de schat in het Zilvermeer is door een bendeleider gestolen. Dat is de aanleiding voor een bloedstollende achtervolging door gebieden met elkaar bestrijdende Indianenstammen, waarbij uiteindelijk het recht zijn loop krijgt. De held van het verhaal is de prairiejager Old Firehand, die met de Indianen rond het Zilvermeer een eerlijk verdrag sluit voor de exploitatie van een zilvermijn.

(tekst: Frans Dijkstra)

Twee versies: paperback én hardcover

In samenwerking met de Karl May Vereniging zijn er twee versies van De schat in het Zilvermeer uitgebracht. Beide edities zijn uitgevoerd op het grote formaat van 17 bij 25 cm, tellen 304 pagina’s. De tekst (overgenomen uit een boek van ruim honderd jaar geleden) is aangepast aan de hedendaagse spelling, maar niet gecensureerd. De originele illustraties van E. Thiel zijn paginagroot gereproduceerd. Voor het omslag is een scan gebruikt van een meer tot de verbeelding sprekende cover van een andere editie uit eind negentiende eeuw, zodat het authentieke karakter bewaard is gebleven.

 

Lees ook de reactie van Karl May-fan Peter Nefs:

In de zestiger jaren mocht ik meemaken hoe de Prisma pocketreeks van Karl May op de markt kwam! Voor een paar gulden werd ik dan een spannend verhaal rijker… Meegezogen werd ik in avonturen in Amerika, de Oriënt etc. Vanaf toen voor het leven verknocht aan schrijfstijl en boodschap die in de boeken te vinden bleken.
Later kwamen meer kanten tevoorschijn van het geniale schrijverstalent van Karl May.
Inmiddels staan honderden exemplaren opeengepropt in huis met nog vele andere jeugdboeken. Geen enkel tipt aan de ideale mix van fictie en bestaande historische en geografische omstandigheden als die in de Karl May-boeken.
In kleurrijke schrijftaal visualiseert Karl May gedachten die rechtstreeks uit zijn schrijvershart kwamen. Getekend door perioden van mentale problemen was hij als geen ander een voorvechter van een pacifistische levensstijl, bepleitte hij een multiculturele samenleving en sprak hij zijn eerbied uit voor dier en milieu en gaf hij de oorspronkelijke bewoners in zijn filosofie het recht hun geboortegrond met trots te kunnen blijven bewonen.
Karl May: voor altijd boeiend!

Download het e-book of bestel de paperback direct via deze link. De exclusieve hardcover bestelt u via deze knop.

Voor het e-book: vul hieronder je gegevens in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Help ons met jouw eigen ‘vergeten’ boek