Skip to main content

Onder de koppensnellers op Borneo

‘Onder de koppensnellers op Borneo’ is een waargebeurd verhaal geschreven door de Nederlandse auteur Jan Oost. Het boek is oorspronkelijk gepubliceerd in 1916 en beschrijft de geromantiseerde avonturen van Oost tijdens zijn expeditie naar het binnenland van Borneo in de jaren 80 van de negentiende eeuw.

In het boek vertelt de Hollander Jan aan zijn vriend Kees op zijn sterfbed dat hij diamanten heeft verstopt in een boom, diep in het oerwoud, waar een stam van woeste koppensnellers de dienst uitmaakt. Ondanks alle waarschuwingen trekt Kees er met een inlandse hulp op uit om de kostbare kleinoden te bemachtigen.

‘Onder de koppensnellers op Borneo’ is een klassieker in de Nederlandse literatuur; het boek is niet alleen een spannend avonturenverhaal, maar ook een belangrijk document dat ons iets leert over de geschiedenis en de cultuur van Borneo en zijn inheemse bevolking.

Over de auteur Jan Oost is weinig bekend. Vermoedelijk is het een pseudoniem voor een schrijver die liever niet geassocieerd wilde worden met een avonturenroman. Qua taalgebruik zou het boek uit de pen van Multatuli gevloeid kunnen zijn en er zijn liefhebbers die ‘de koppensnellers’ in één adem genoemd willen hebben met de ‘Max Havelaar’, maar voor die associatie is geen enkele onderbouwing te vinden.

Download het e-book of bestel de paperback direct via deze link.

Voor het GRATIS e-book: vul hieronder je gegevens in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Help ons met jouw ‘vergeten’ boek