Skip to main content

Bijenteelt in perspectief

Halverwege de negentiende eeuw schreef de heer J. Dirks een van de allereerste boeken over de bijenteelt. Het boek behandelt het houden van bijen in de eerste beschikbare kast, waarin de raten van de bijen in raampjes werden gebouwd. Dit was de kast van Drierzon. Drierzon heeft op hetzelfde moment als Langstroth een kast verzonnen die het mogelijk maakte de raten van de bijen te bekijken zonder het bijennest te beschadigen. Voor de moderne bijenhouder is dit boek interessant omdat het inzicht geeft in de bijenhouderij in die tijd en in wat er aan technieken en methoden allemaal al bestond en sindsdien is ontwikkeld. Een van de beschreven kasten is in iets andere vorm weer aan een come-back begonnen. Deze kast is recent in het blad Bijenhouden beschreven als de ‘Poolse kast’.

Ook sommige van de gereedschappen die nu algemeen in gebruik zijn worden niet genoemd of alleen in nauwelijks herkenbare vorm, zoals de beroker. Het boek is een aanrader voor een ieder die meer wil weten van de geschiedenis van de imkerij en van de ontwikkelingen in Nederland in het midden van de negentiende eeuw.

Tieme Wanders, bijenhouder én vertaler van het standaardwerk ‘Koninginnenteelt’, van de Duitse schrijvers Friedrich-Karl Tiesler en Eva Englert. (Eveneens uitgegeven door GigaBoek)

Download het e-book of bestel de paperback direct via deze link.

Voor het e-book: vul hieronder je gegevens in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Help ons met jouw eigen ‘vergeten’ boek