Skip to main content

Middeleeuwse versie van een dodelijk virus

‘De zwarte spin’ is het griezelig actuele verhaal uit 1842 van de Zwitserse auteur Jeremias Gotthelf. Bijna een eeuw later bereikte een vertaling van de Vlaamse professor Louis Scharpé ons land. Stichting De Laatste der Mohikanen heeft de tekst daarvan aangepast aan de moderne spelling en het geheel in een nieuw jasje gestoken.

Het verhaal. Tijdens de doop van een kind vertelt een dorpsbewoner over een rijke ridder die de bevolking belast met een onmogelijke opdracht. Wanhopig sluit een jonge vrouw, Christine, een pact met de duivel – in ruil voor zijn hulp belooft ze hem de eerste ongedoopte ziel. Wanneer het moment van ‘betaling’ komt, probeert Christine echter het kind te dopen om het te redden, waardoor de duivel wordt bedrogen. In woede verandert hij een van de houtsnippers in een zwarte spin, die eerst Christine doodbijt en vervolgens de rest van de inwoners achterna jaagt. De dorpsbewoners, die zich realiseren dat hun problemen voortkomen uit het breken van hun belofte aan de duivel, zoeken hun toevlucht in hun geloof en slagen er uiteindelijk in de spin te vangen en te begraven in het hout van een balk van een huis. Eeuwen later, wanneer de balk wordt verwijderd, wordt de spin echter weer vrijgelaten en begint het patroon opnieuw.

‘De zwarte spin’ is een sterk moralistisch verhaal dat aantoont dat acties consequenties hebben en dat het breken van beloften kan leiden tot rampzalige resultaten. Daarnaast biedt het boek een reflectie op de rol van gemeenschap en collectieve verantwoordelijkheid. De fout van één persoon heeft gevolgen voor de hele gemeenschap.

Download het e-book of bestel de paperback direct via deze link.

Voor het e-book: vul hieronder je gegevens in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Help ons met het verhaal van jouw boek