De heksenhamer - G.C. Hoogewerff

G.C. Hoogewerff heeft nauwkeurig de geschiedenis der heksenprocessen bestudeerd en vertelt als vrucht van die studie wat zich tegen het einde der 16e eeuw heeft afgespeeld in Amersfoort. Het heksengeloof was met name in Utrecht nog algemeen. De hekserijprocessen werden vol overtuiging gevoerd. Omstreeks 1590 woedde in Amersfoort de heksenwaan als een epidemische ziekte. Eén verdacht woord was voldoende om op de brandstapel te belanden. De zwaarste folteringen werden op de beschuldigden toegepast, om hen tot bekentenis te brengen. In pijn en angst, vaak ook uit wraak, noemden dan de gefolterden dikwijls weer de namen van anderen, zodat het heksenvuur een tijdlang schier onafgebroken rookte.

Met grote levendigheid tekent Hoogewerff deze historie, met mededeling ook van allerlei bijzonderheden, die belangwekkend zijn zowel in het verband van het verhaal zelf als ter karakterisering van de hekserijvervolging.

Hoogewerff werd geboren in 1857. Hij werd leraar Nederlands en schreef in zijn vrije tijd tal van historische romans en jeugdboeken.

Stel hier een herinnering in, wij sturen een mail als het boek beschikbaar is.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Help ons door jouw liefde voor oude boeken